Ohjeet

Sanojen haku

Jos tiedät vieraskielisen sanan

Syötä haluamasi vieraskielinen hakusana sivun yläosassa olevaan hakukenttään, ja valitse se kieli, jonka kielinen se kyseinen sana on, ja klikkaa "käännä"-nappia.

Jos haluat tietää sanan vieraalla kielellä

Syötä haluamasi suomenkielinen hakusana sivun yläosassa olevaan hakukenttään, ja valitse se kieli, jolle haluat sanan kääntää, ja klikkaa "käännä"-nappia.

Käännöstoiveet

Jos tiedät vieraskielisen sanan muttet tiedä mitä se tarkoittaa suomeksi, tai tiedät suomenkielisen sanan muttet tiedä mitä se on vieraalla kielellä, tarkista ensin, löytyykö sanalle jo käännös sanakirjasta käyttäen hakutoimintoa. Jos ei löydy, voit kirjata siitä käännöstoiveen järjestelmään.

Sanojen muokkaaminen

Suomenkielinen sana tai ilmaisu

Kirjoita tekstikenttään sana tai ilmaisu (termi) perusmuodossa. Termi ei siis saa olla monikossa tai menneessä aikamuodossa, ellei kyseessä ole sen termin normaali kirjoitustapa, esim. "housut" jolle ei yksikkömuotoa käytetä.

Adverbimuodot

Johdossanoille, kuten "kulunut" ja "istuva", ei yleensä tarvitse kirjoittaa erikseen käännöksiä sanakirjaan, paitsi sellaisissa tapauksissa mikäli niille on jollain kielellä oma erillinen sanakäännös, joka ei ole suoraan muodostettu taivuttamalla perusmuotoista sanaa.

Vieraskielinen sana tai ilmaisu

Vastaavasti kuin suomenkielisen sanan kanssa, tähän kirjoitetaan vieraskielinen sana tai ilmaisu perusmuodossa.

Japanin kielen tapauksessa tähän kenttään kirjoitetaan sana tai ilmaisu hiragana-kirjoitusjärjestelmällä, ja ilman välilyöntejä. Roomalaisilla aakkosilla sitä ei tule kirjoittaa.

Vieraskielisen sanan ideograafinen kirjoitustapa

Japanin kielen tapauksessa tähän kenttään kirjoitetaan sana tai ilmaisu sillä tavalla kuin se kielessä yleensä kirjoitetaan, eli käyttäen kanjia tai katakanaa tarvittaessa. Kuitenkin ilman välilyöntejä.

Muiden kielien tapauksessa tätä kenttää ei toistaiseksi käytetä.

Käännöksen taivutusmuodot

Kirjoita termin muutama yleisin taivutusmuoto, joiden pohjalta lukija voi päätellä miten sanaa taivutetaan.